Magyar Bálint és Göncz Kinga is pert nyert a Magyar Nemzet ellen

MTI
2006.01.05. 11:43

Első fokon sajtópert nyert Göncz Kinga szociális miniszter csütörtökön a Magyar Nemzet című napilappal szemben, míg Magyar Bálint oktatási miniszternek személyiségi jogi perben adott igazat a lap ellenében a bíróság.

A Fővárosi Bíróság ítélete szerint az újság valós tényeket tüntetett fel hamis színben tavaly november 5-i, Civil pénzek a holdudvarnak című cikkében. Az írás a bíróság álláspontja szerint azt vélelmezte, hogy okozati összefüggés áll fenn aközött, hogy a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) pályázatain jelentősebb összegeket nyert két alapítvány, illetve aközött, hogy ezekben a szervezetekben kormányzati szerepvállalása előtt elnöki tisztséget töltött be Göncz Kinga.

A Fővárosi Bíróság másik ítélete szerint a lap tavaly június 25-i, Az érinthetetlen miniszter című írása alkalmas volt Magyar Bálint jó hírnévhez fűződő jogának sérelmére, mivel azt állította, hogy Magyar Bálint nem tudott elszámolni háza vételárának egy részével. Elutasította ugyanakkor a kereset azon részét, amely azt sérelmezte, hogy az újságcikk szerint röviddel egy jogszabályváltozást megelőzően vett fel hitelt a miniszter; a beadvány szerint ez a kitétel azt sugallta, hogy bennfentes módon, illegálisan szerzett információ birtokában járt el Magyar Bálint. A bíróság - a kért másfél millió helyett - csupán 500 ezer forint kártérítést ítélt meg a tárcavezetőnek.