Minden eszközt bevetne Persányi a Rába ügyében

MTI
2006.01.06. 18:03

A magyar kormányzat a lehető legkomolyabban és leghatározottabban lép fel minden olyan ügyben, mint a Rába habzása is - jelentette ki pénteken Körmenden tartott sajtótájékoztatóján a környezetvédelmi miniszter.

Persányi Miklós úgy fogalmazott: "békeidőben és jogállamban megengedett minden eszközt" igénybe vesznek. Hozzátette: a Rába habzása egy olyan ügy, amely több éve borzolja a folyó mentén élők kedélyét. "Itt többről van szó mint a habról, ez párosul a Rába vízminőségének az elmúlt esztendőkben tapasztalt és egyértelműen mérhető romlásával is, amit mi az osztrák fél tudomására hoztunk" - mondta.

A miniszter közölte: a folyó olyan vízminőségi paraméterei is romlottak, mint a kémiai oxigén igény, valamint a bizonyos sók és oldott anyagok koncentrátuma is megváltozott. "Ezt mi elfogadhatatlannak tartjuk és minden szinten, a legmagasabb szinteken is intézkedést sürgettünk". Elmondta, szinte az egyetlen rendezetlen kérdésként került az asztalra a Rába szennyezésének ügye a közös osztrák-magyar kormányülésen is, ahol az osztrák fél olyan választ adott, hogy dolgoznak az ügyön és szeretnének eredményt is elérni.