Szilárda
0 °C
6 °C

Sólyom Csehországba látogat

MTI
2006.01.09. 09:23
Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön és pénteken kétnapos látogatást tesz Csehországban - közölte az MTI-vel hétfőn Prágában a cseh elnöki hivatal. A magyar államfőt Václav Klaus, cseh köztársasági elnök hívta meg Csehországba. Sólyom László a prágai Hradzsinban tárgyalásokat folytat vendéglátójával, s találkozik a cseh politikai élet további vezetőivel. A két államfő közösen részt vesz Magyarország prágai nagykövetsége új székhelyének ünnepélyes megnyitásán. Sólyom László kétnapos programjában a csehországi magyarok képviselőivel való találkozó és beszélgetés is szerepel.

Magyar köztársasági elnök Mádl Ferenc személyében legutóbb 2001 szeptemberében járt Csehországban. Václav Klaus cseh államfőként pedig 2003 októberében tett hivatalos látogatást Magyarországon. Sólyom László és Václav Klaus tavaly szeptember 30-án a dél-lengyelországi Wislában folytatott kétoldalú megbeszéléseket a visegrádi államfők találkozója alkalmával. Prágai források szerint Klaus akkor hívta meg a magyar köztársasági elnököt egy csehországi látogatásra, amelynek dátumát később a szokásos diplomáciai úton rögzítették.

Csehország és Magyarország politikai és gazdasági kapcsolatait Prágában nagyon jónak és probléma mentesnek tartják. Bár Csehországnak nincs közvetlen határa Magyarországgal, Csehszlovákia szétesése és az önálló cseh állam megalakulása után (1993) Prága "tiszteletbeli" szomszédjának minősítette Magyarországot.