Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Heltai András nem ügynökként jelentgetett

MTI
2006.01.13. 21:05

Paul Lendvai ismert magyar származású újságíró, közíró az Élet és Irodalom (ÉS) című lap pénteki számában az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából kikért anyagok alapján azt írta, hogy több magyar újságíró jelentett róla.

<>A megnevezett zsurnaliszták között van az MTI korábbi bécsi tudósítója, Heltai András is, aki a Klubrádió péntek esti Kontra című műsorában cáfolta a személyével kapcsolatos állításokat.

"Nem voltam ügynök, erről papírom van" - fogalmazott az újságíró, hozzátéve, hogy a rendszerváltozás után "illetékes állami bizottság" világította át.

Heltai András elmondta: a "totalitárius rendszerben" külföldön dolgozó újságíróknak kötelezővé tették, hogy a külföldiekkel folytatott beszélgetéseikről számoljanak be a nagykövetségen. "Hogy aztán a titkosszolgálatok mit csináltak ezekkel a jelentésekkel, amiket tőlünk kaptak, azt nem tudom. De, hogy én ilyet az életben soha nem írtam, abban bizonyos vagyok" - mondta egy, az adásban beolvasott részlet kapcsán, hangsúlyozva, hogy nem mint beszervezett ügynök számolt be a beszélgetésekről.

Az Ausztriában élő Lendvai Pál - az ÉS-ben megjelent cikke szerint - 395 oldalnyi "operatív anyagot" kapott. Ebből az anyagból Paul Lendvai, beszámolója szerint, megállapította, hogy több magyar rádiós, televíziós újságíró, valamint az MTI volt bécsi tudósítói a hatvanas évek elején a magyar hírszerzésnek jelentéseket küldtek az ő ausztriai és magyarországi tevékenységéről.