Áder: "lendületes" áremelések 2002 óta

MTI
2006.01.16. 16:28

A szocialisták választási ígéreteit és az elmúlt négy év "lendületes" áremelkedéseit hasonlította össze Áder János, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján. A politikus a gáz, a villanyáram, a gyógyszerek, a tömegközlekedés és az autópálya-matricák áremelkedéséről beszélt, amely - a Fidesz számításai - szerint messze meghaladja az infláció négy éves, 18,2 százalékos mértékét. Hangsúlyozta: ezen termékek és szolgáltatások árára a kormány van befolyással.

Mint mondta, a szocialisták a választási kampányban azt ígérték, hogy nem lesz gázáremelés, ezzel szemben a lakossági gáz ára 2002 és 2006 között 67 százalékkal nőtt. A villanyenergia ára 38 százalékkal növekedett, míg a szívbetegségek gyógyszereinek költsége az elmúlt négy évben 30-140 százalékkal emelkedett. A heti autópálya-matricák ára 67 százalékkal nőtt.

Podolák György, az MSZP-frakció gazdasági munkacsoportjának vezetője az elhangzottakra úgy reagált: egy átlagos, kétgyermekes családnak 2002-ben nettó 133 ezer forintból kellett megélnie, ma 227 ezer forint jut ugyanennek a családnak. A nettó kereset ez idő alatt mintegy 63,6 százalékkal nőtt - tette hozzá. Ténykérdés, hogy a nyugdíjak 28 százalékkal érnek többet a boltokban, mint négy éve, és ebben már benne van az áremelkedések hatása is. A bérek vásárlóereje átlagosan 25 százalékkal emelkedett, míg az Orbán-kormány ideje alatt ugyanez az adat 20 százalék volt.