Az MDF korrupció elleni alap létrehozását javasolja

MTI
2006.01.27. 15:14

Az MDF azt javasolja, hogy a politikai pártok éves bevételük egy százalékát egy olyan alapba fizessék be, amely a korrupció ellen küzdő civil szervezeteket támogatja - mondta Herényi Károly frakcióvezető pénteken Budapesten.

Az ország egyéves gazdasági aktivitásának 30 százaléka minősíthető fekete gazdasági tevékenységnek, ami elsősorban a közbeszerzések és az állami pénzek nem igazán hatékony felhasználása során fogható meg - fejtette ki a frakcióvezető sajtótájékoztatón. Hozzátette: a korrupció akadályozza a 2010-es eurózónához csatlakozást is, ami az MDF gazdaságpolitikai programjának egyik legfontosabb célkitűzése.

A frakcióvezető elmondta: az MDF-es javaslatról szóló levelet jövő hétfőn juttatják el a képviselőcsoportok vezetőihez. Kiss Gábor, az Antall József Alapítvány főigazgatója elmondta: tavaly decemberben találkozott a pártok alapítványainak vezetőivel, s javaslatot tett arra, hogy közösen teremtsék meg a hivatalok korrupcióját vizsgáló Transparency International nemzetközi szervezet forráshiány miatt megszűnt magyarországi tagegyesületének újraindításához szükséges anyagi feltételeket. A kérdésben nem született megállapodás, de abban egyetértettek a résztvevők, hogy fontos a korrupció elleni harc - fűzte hozzá.

Kiss Gábor elmondta: kezdeményezi, hogy a pártok mellett a pártok alapítványai is ajánljanak fel egy százalékot éves bevételükből korrupció ellen küzdő civil szervezetek támogatására.