A választásokig nem értékesít ingatlanokat a HM

2006.01.31. 17:58

A választásokig nem értékesíti a honvédség feleslegessé vált ingatlanjait a Honvédelmi Minisztérium (HM) - jelentette ki Juhász Ferenc honvédelmi miniszter az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának keddi ülésén. A bizottsági ülést Simicskó István fideszes alelnök kezdeményezte január közepén, arra hivatkozva, hogy a szaktárca a következő hónapokban közel száz ingatlant készül értékesíteni.

Juhász Ferenc ismertetése szerint jelenleg az ingatlanok értékesítésének előkészítése zajlik, de csak a választások utáni időszakra fejeződnek be a pályáztatások és az értékelések. Közölte: az ingatlanértékesítés előkészítése, átfutási ideje nem rövid folyamat. A miniszter elmondta, hogy csak olyan ingatlanok értékesítését tervezi a szaktárca, amelyeket a honvéd vezérkar hosszú távon feleslegesnek nyilvánított. Véleménye szerint a következő 10-20 évben nem alakul ki olyan helyzet, hogy a Magyar Honvédségnek új laktanyákra legyen szüksége.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az előző kormányzati ciklus idején, 1999-ben 23 ingatlant értékesített a szaktárca, míg a jelenlegi kormány csak hetet adott el. Hozzátette, korábban is kényszer volt arra, hogy a tárca költségvetését növeljék, és megszabaduljanak a feleslegessé vált ingatlanoktól. Ismertetése szerint 2000-ben már nem a HM bevételét gyarapították a felesleges ingatlanok, azok az ÁPV Rt-hez kerültek át.