Valér
4 °C
8 °C

A kormány megelőlegezi a nyugdíjat

MTI
2006.02.09. 15:07

A megelőlegezett előrehozott nyugdíjra azok az 55. életévüket betöltött állás nélküliek lesznek jogosultak, akik már két éve keresnek eredménytelenül állást, és legalább 31 év szolgálati idejük van - avatta be a miniszterelnök által szerdán ismertetett terv részleteibe a kormányszóvivő az újságírókat.

Batiz András elmondta: a megelőlegezett nyugdíj összege az ellátást igénylő majdani előrehozott nyugdíjának mintegy 60 százaléka lenne. A megelőlegezett nyugdíj addig járna, ameddig az érintett be nem tölti az előrehozott nyugdíj megállapításához előírt korhatárt. Akkortól megkezdődik az előrehozott, illetve - az előírtnál legfeljebb öt évvel kevesebb szolgálati idővel rendelkezők számára - a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj folyósítása.

Az új ellátás méltánytalan azokkal szemben, akik bár egész életükben dolgoztak, hosszú szolgálati idejük van, de éppen a korhatárhoz közeledve vesztették el munkahelyüket, és bár szeretnének, mégsem találnak maguknak munkahelyet - mondta Batiz András, aki szerint ezért kezdeményezi a kormány, hogy részükre új ellátásként az állam előlegezze meg majdani előrehozott nyugdíjuk meghatározott részét.