Kétmilliós bírság a hideg munkahelyeknek

MTI
2006.02.09. 15:51

Mintegy kétmillió forint bírságot szabtak ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) munkatársai az úgynevezett hideg munkahelyeken tartott országos ellenőrzéseik során - tájékoztatta az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) csütörtökön közleményben az MTI-t.

Az ellenőrzések során 265 munkahelyet ellenőriztek, ahol több mint négyezer munkavállalót foglalkoztatnak hidegnek minősülő munkakörnyezetben. (Hideg munkahelyről akkor beszélünk, ha a munkaidő felében a napi középhőmérséklet szabadban a plusz négy fokot, zárt térben a plusz tíz fokot nem éri el.)

Az ellenőrök azt tapasztalták, hogy a munkáltatók a munkahelyek 7,5 százalékában nem gondoskodtak a dolgozók megfelelő védőöltözetéről, 8,7 százalékuk nem biztosított melegedő és szociális helyiséget és 7,2 százalékuk nem adta ki az óránként járó pihenőidőt. A hideg munkahelyeken továbbá biztosítani kell a 50 Celsius fokos cukros teát, ezt a munkahelyek 16 százaléka mulasztotta el. A vizsgált munkaterületek több mint 21 százalékában kellett intézkedni és mintegy kétmillió forint értékben szabtak ki bírságot az ellenőrök - derül ki az OTH közleményéből.