Folytatódhat az M0-ás építése

MTI
2006.02.17. 15:10

Egyelőre folytatódhat az M0-ás körgyűrű építése, mivel a Fővárosi Bíróság elutasította a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület szervezet építést felfüggesztő kérelmét, de a felperes keresetében szereplő további beadványokról még tárgyalást tűz ki a közeljövőben - mondta Tompos Attila, a beruházó Nemzeti Autópálya Zrt. EU koordinációs igazgatója az MTI-nek kedden.

A SZIKE a Fővárosi Bíróságon támadta meg az M0-ás körgyűrű 3-as út és M3-as autópálya közötti 8,9 kilométeres részszakaszának 2005. december 21-én kiadott építési engedélyét. A Fővárosi Bíróságtól a civil szervezet a másodfokú építési engedély végrehajthatóságának felfüggesztését is kérte, ebben született döntés. A bíróság nem adott helyt a felperes végrehajtás felfüggesztésére vonatkozó kérelmének.

A végzés végrehajthatóságát a fellebbezés nem érinti, tehát a másodfokú építési engedély továbbra is jogerős és végrehajtható. Az eredeti ütemterv szerint az építkezést folytatható.

Ha az építést nem tudnák a tervezett időben befejezni, Magyarország eleshet 284 millió eurós Kohéziós Alap támogatástól, amelyet az M0-ás körgyűrű keleti szektorának, 4-es út és M3-as autópálya közötti 26,5 kilométeres szakaszának megépítésére kapott az Európai Uniótól. Az unió azzal a feltétellel nyújtott a beruházáshoz 85 százalékos vissza nem térítendő támogatást, hogy az utat 2007. november 30-ig forgalomba kell helyezni, és a támogatás pénzügyi zárását 2008 végéig el kell végezni. Ha ez nem teljesül, akkor vissza kell fizetni az EU-nak a támogatás összegét.