József, Bánk
-7 °C
0 °C

Lecserélik az altató- és lélegeztetőgépeket

2006.02.20. 16:11

Új aneszteziológiai és intenzív terápiás gépeket kap 109 egészségügyi intézmény három hónapon belül - mondta Vojnik Mária, a szaktárca politikai államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. A minisztérium még tavaly év végén hirdetett közbeszerzési pályázatot, amelynek sikeres lezárása után lecserélhetik az elavult lélegeztető-, altatógépeket és betegőrző monitorokat.

A 8,5 milliárd forint értékű pályázat során 109 intézmény 1.279 berendezést kap, amelyből 319 altatógép, 416 lélegeztetőgép és 544 betegőrző monitor - közölte Rácz Jenő egészségügyi miniszter. A készülékeket az intézmények nyolcéves tartós bérletbe kapják, a szervizelés költségét is a nyertes cég állja - tette hozzá. A futamidő lejárta után a berendezéseket a beszerzési ár 20 százalékáért megvásárolhatják a kórházak.

Vimláti László, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság elnöke elmondta, hogy az új berendezésekkel az altatógép-munkaállomások 25 százaléka, a lélegeztetőgépek 33 százaléka és a betegőrző monitorok 40 százaléka cserélődik most le.