Géza
-12 °C
-4 °C

MSZP: hibás a Fidesz autóprogramja

MTI
2006.02.25. 11:28
A Fidesz családi gépkocsi-programra tett ígérete a külföldiekkel szemben hátrányos helyzetbe hozná a magyar autópályákat használó magyar autósokat - írta Podolák György szocialista politikus közleményében.

Orbán Viktor azt mondta, hogy választási győzelmük esetén megszüntetnék az 1600 köbcentiméteres vagy annál kisebb gépkocsik regisztrációs díját és e járműveket érintően 2007 január elsejétől a felére csökkentenék az autópálya-matrica árát.

Podolák György szerint Orbán Viktor ezzel az ígéretével már nem csak a felelősség, de a józan ész szabályait is áthágta, "autózásra vonatkozó ötletével újabb mintegy 100 milliárd forintot venne ki a közös kasszából". "Ha ugyanis Orbán ígéretének megfelelően olcsóbb lenne a sztrádamatrica az 1600 köbcentinél kisebb autók számára, akkor ezt az Európai Unió előírásai szerint mindenkire alkalmazni kell, függetlenül attól, mely ország állampolgára" - hangsúlyozta Podolák György.

Mint hozzátette: "elfogadhatatlan, hogy például egy Magyarországon átutazó török vendégmunkás új autója után kevesebbet fizessen a magyar autópályák használatáért, mint az a magyar autós, akinek bár régi, használt, de nagyobb hengerűrtartalmú autója van".