Szijjártó reagálása Hiller gyanúsítására

OS
2006.02.27. 19:33
Kétféle gondolkodásmód, két egymástól gyökeresen különböző szemléletmód érvényesül az anyaország közéletében a határon túli magyarokkal kapcsolatban - állítja Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője abban a közleményében, amelyet Hiller István kijelentéseire reagálva adott ki. Hiller bűncselekményt gyanított Orbán Viktor korábbi levele kapcsán, amelyet Orbán Viktor írt határon túliakhoz.

Szijjártó szerint az egyik gondolkodásmód a Magyar Szolidaritás programja: minden magyar felelős minden magyarért. Ezzel szemben a másik szemléletmód tehertételnek tekinti a határon túli magyarokat, folyamatosan az anyaországba özönlésükkel rémisztget. E szemléletmódot képviseli Hiller nyilatkozata, amely arculcsapása az egész magyar nemzeti közösségnek, az anyaországi és a határon túli magyaroknak egyaránt - hangsúlyozza Szijjártó.

A Fidesz korábbi rendezvényein részt vevő határon túli magyarok közül sokan jelezték, hogy örülnének, ha részletes tájékoztatást kapnának: milyen jogszabályi feltételekkel lehet részt venni külföldről vagy külföldön a magyar választásokon - írja Szijjártó. Ennek az elvárásnak igyekeztek megfelelni, ezért adtak tájékoztatást levélben az érdeklődőknek.