Elhunyt Ábrahám Dezső

MTI
2006.03.04. 22:56
Életének 76. évében elhunyt Ábrahám Dezső, az 56-os Magyarok Világtanácsának főtitkára, az 56-os Magyarok Világszövetségének szóvivője; erről a család tájékoztatta az MTI-t szombaton.

Ábrahámné Kovács Mária, az elhunyt özvegye elmondta: Ábrahám Dezső a mai Szlovénia területén, Őrihodoson született 1930-ban. Muraszombaton járt gimnáziumba, a testnevelési főiskolán tanár, edző lett.

1956-ban egy barátjával látták el a barikádon a harcolókat Molotov-koktéllal, és vittek nekik élelmet egészen december 4-éig. A forradalom leverése után Ábrahám Dezső Svédországba menekült, ahonnan 1963-ban tért haza.

Magyarországon újra testnevelőként dolgozott, egészen 1965 februárjáig, amikor letartóztatták és koncepciós perben három évre ítélték.

Ábrahám Dezső az 56-os Magyarok Világtanácsának főtitkára, az 56-os Magyarok Világszövetségének szóvivője, a Jákó Vera Alapítvány, a Jákó Vera Nótaszínház igazgatója, valamint a Kis Regnum Marianum Kápolnáért Alapítvány elnöke volt. Ábrahám Dezső temetése április 25-én az óbudai temetőben lesz szűk családi, baráti körben.