Ágnes
-1 °C
2 °C

Nem jönnek EBESZ-megfigyelők a választásra

MTI
2006.03.09. 13:15

Most először nem érkeznek EBESZ-megfigyelők a magyar választásokra - közölte az Országos Választási Iroda vezetője. Rytkó Emília elmondta, hogy a kormány ezúttal is meghívta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet nemzetközi megfigyelőit, mint ahogy azt korábban minden egyes választáskor is megtették. Az MTI érdeklődésére közölte, hogy a 2002-es választásokon is már csak "rövid távú" megfigyelőkkel vett részt az EBESZ.

"Az EBESZ nagyon udvarias levélben arról tájékoztatta a magyar köztársaság kormányát, hogy nem kívánnak a választáson megfigyelőkkel részt venni, több alkalommal meggyőződtek a magyar választások törvényes, szakszerű lebonyolításáról, és a mostani (...) választáson sem rövid távú, sem hosszú távú megfigyelőt nem kívánnak küldeni" - fogalmazott Rytkó Emília.

Hozzátette, hogy más országok választási szerveinek képviselői viszont fel fogják keresni az országos választási központot. Ők ugyanolyan tájékoztatást fognak kapni, mintha az EBESZ-megfigyelők is itt lennének.