A pécsi közgyűlésben nem kapott többséget a civilek lokátorellenes javaslata

MTI
2006.03.09. 23:01
A lokátort ellenző civil szervezetek számára eredménytelenül zárult a pécsi közgyűlés csütörtöki közmeghallgatása, mert nem kapott többséget a civil önkormányzati képviselőnek a Tubesre tervezett radar megépítése megakadályozását célzó határozati javaslata.

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület képviselője, a Fidesz-MKDSZ frakció és a Civilek a Mecsekért Mozgalom megjelent tagjainak nyílt támogatása mellett azt javasolta: a testület helyezze hatályon kívül azon rendeletet, amellyel Pécs gyakorlatilag lemondott arról, hogy beleszólása legyen a Tubesre tervezett katonai fejlesztésbe.

Utalt rá, hogy tavaly november 24-én, egy nappal az után, hogy Gyurcsány Ferenc bejelentette: a kormány a Pécs melletti Nagy-Tubesre javasolja telepíteni az eredetileg a Zengőre tervezett új NATO-radart, a pécsi közgyűlés a honvédelmi tárca kezdeményezésére egészségügyi erdőből különleges katonai területté nyilvánította a Tubes csúcsán található, 0319-es helyrajzi számú, állami tulajdonú, honvédségi kezelésben lévő területet. Ráadásul úgy, hogy a terület átsorolását célzó módosító indítványban a pontos helyrajzi szám mellett nem a Tubes, hanem a Mecsek szomszédos csúcsa, a Misina-tető neve szerepelt.

A civilek véleménye szerint a város ezzel szabad kezet adott a HM-nek olyan kérdésekben, amelyek meghatározzák Pécs tájképét, arculatát és ezen keresztül identitását.

Kővári János a csütörtöki közmeghallgatáson indítványozta azt is, hogy a közgyűlés a területet következő, március 30-i ülésén sorolja vissza az egészségügyi erdők közé. A huszonkét nyomógombot kapott képviselő közül tizenegyen szavaztak igennel a javaslatra, így az nem kapott többséget.

A több mint két órán át tartó közmeghallgatás és a civilek radarellenes felszólalásai alatt képviselők sora hagyta el az üléstermet. Amikor egy fideszes városatya figyelmeztette a meghallgatást vezető Toller László polgármestert, lassan nem lesz határozatképes a közgyűlés, és javasolta a vita lezárását, civilek állták el a bejáratot, megakadályozva további képviselők távozását.

Miután Toller László a zsúfolásig megtelt ülésteremben megjelenteket arra intette, hogy ott nincs joguk semmiféle intézkedésre, többen azt kiabálták, hogy "Szégyen!, "Ezért kapják a fizetésüket!", valamint a polgármester lemondását követelték. Amikor a polgármester megjegyezte, a kérdésben nincs szükség határozathozatalra, mivel még arról sincs döntés, hogy a radar a Tubesen épül meg, a jelenlévők egy része nevetésben tört ki.

Papp Judit városi főjegyző elismerte, hogy a dokumentumokban a helyrajzi szám mellett nem a Tubes, hanem, hiba folytán, a Misina-tető neve szerepel, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a döntés előkészítése még jóval azelőtt elkezdődött, hogy a Tubes, mint a beruházás lehetséges helyszíne egyáltalán szóba került.

Kővári János indítványára reagálva közölte, hogy a területet március 30-án nem lehet visszasorolni az egészségügyi erdők közé, mert az megfelelő előkészítést igényel, a hivatalos eljárás több hónapot vesz igénybe.