Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Pulitzer emlékdíj az Index főszerkesztőjének

MTI
2006.03.12. 14:02
Öt alkotó és egy alkotóközösség képviselője vehette át a magyar Pulitzer-díjat vasárnap Budapesten. A Joseph Pulitzer Emlékdíj Alapítvány kuratóriuma 16. alkalommal adta át elismeréseit. A testület összesen mintegy kétszáz pályaművet értékelt.

Előző évi tevékenysége alapján "Publicisztika" kategóriában Uj Péter, az Index internetes portál főszerkesztője, a Népszabadság külső munkatársa és Fehér Béla, a Magyar Nemzet Hétvégi Magazinjának szerkesztője, aki a napilapban Magyar zsebtükör rovatcímmel publikál, kapott díjat.

Szente László, a Magyar Rádió vezető szerkesztője "Rádiós és televíziós újságírói tevékenység" kategóriában nyerte el az emlékdíjat. A "Képi megjelenítés" kategóriában Teknős Miklós fotográfust díjazta a kuratórium. A díjat elsősorban a váci fegyház lakóiról készült sorozata elismeréseként vehette át. Az "Életmű" kategóriában Lengyel László közgazdász, közíró lett a díjazott. Három évtizede, heti vagy havi rendszerességgel jelennek meg cikkei, amelyekben "ostoroz mindent és mindenkit, ami vagy aki gátja annak, hogy Magyarország mielőbb civilizált, működőképes, dinamikus és sikeres európai országgá váljon" - hangzott el a méltatásban. Az "Alkotóközösségek" kategória díját a Figyelő szerkesztősége kapta. Az elismerést a hamarosan ötvenéves hetilap főszerkesztője, Martin József Péter vette át. A díjakat az alapító, a New Orleansban élő magyar üzletember, Fábry Pál adta át.