Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Debreczeni nem veszi át a kitüntetést

OS
2006.03.15. 12:47
A nemrégiben ügynökváddal illetett Debreczeni József publicista levélben közölte Bozóki András miniszterrel, hogy nem fogadhatja el a a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést.

Mint az OS-hez eljuttatott levelében írja, "úgy vélem: újságíró, politikai közíró állami vagy kormánykitüntetést nem - vagy csak kivételes esetben, gondos mérlegelés után - vehet át. Számomra ez - főleg most - nem lehetséges. Írásaimban, interjúkban régóta erős kritikával illetem az ellenzék vezérét és annak politikáját. Ezt mostanában, a választások előtt különösen határozottan és élesen teszem. Ráadásul Gyurcsány Ferenc miniszterelnök politikai életrajzán dolgozom, a kötet a választások után, a könyvhéten fog megjelenni".

Debreczeni úgy véli, hogy "ebben a helyzetben ez a kitüntetés kínos látszatot keltene. Nemcsak az irántam ellenséges, hanem a hozzám jóindulattal viszonyuló olvasókban - tán még a barátaimban is - visszatetszést szülhetne. Rontaná írásaim hitelét - a szavahihetőségemet. Márpedig a publicista legféltettebb kincse, ha tetszik, egyetlen fegyvere: az írásaiban megjelenő szavahihetőség."