Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Jönnek az első Gripenek

2006.03.17. 12:38

Jövő héten, várhatóan kedden hozzák Magyarországra az első öt Gripen vadászrepülőgépet magyar és svéd pilóták; jelenleg az utolsó gyakorlatok zajlanak Svédországban. A három együléses és a két kétüléses Gripent négy magyar és három svéd pilóta viszi haza. Az út a magyar légierő kecskeméti légi bázisáig körülbelül másfél óráig tart.

Magyarország összesen 2 kétüléses és 12 együléses Gripen vadászrepülőgépet rendelt Svédországtól, ezeket 2006. márciusa és 2007. decembere között adja át a svéd fél, s tízéves bérleti időszak után magyar tulajdonba kerülhetnek. A 210 milliárd forint összértékű szerződés magába foglalja a Gripenekhez tartozó földi berendezéseket - például a szimulátort -, valamint a pilóták és a műszaki személyzet kiképzését is.

Öt újabb pilóta júliusban érkezik háromhónapos svédországi alapkiképzésre, majd utána Kecskeméten folytatódik a felkészítésük. A pilótaképzés és a gépek üzemben tartásának segítése érdekében 14 tagú svéd támogatócsoport költözik Kecskemétre. A magyar Gripen század legkorábban 2008-ban lesz teljesen hadra fogható, a tervek szerint akkortól kezdi átvenni a készültségi szolgálatot a MiG-29-es gépektől.