Időközi választás Mosonmagyaróváron és Szentendrén

MTI
2006.03.19. 09:50
Időközi önkormányzati képviselőválasztást tartanak vasárnap Mosonmagyaróváron a 7-es számú egyéni választókerületben. A szavazás reggel 6 órakor megkezdődött és este 7 óráig tart. Négy jelölt, az MDF, az SZDSZ és az MSZP közös, valamint a Fidesz és a KDNP közös jelöltje, illetve egy független jelölt indul a versenyben. Az időközi önkormányzati képviselőválasztásra azért kerül sor, mert a választókerület képviselője tavaly decemberben elhunyt. Ő az SZDSZ és az MSZP közös jelöltjeként került a képviselőtestületbe. A választáson 1 721 szavazásra jogosult állampolgár két szavazókörben adhatja le voksát.

Megkezdődött az időközi polgármester-választás a Pest megyei Szentendrén is, ahol vasárnap reggel a város 21 szavazókörében reggel hét órára már kétszázheten (a szavazásra jogosultak 1,1 százaléka) adták le voksukat a három jelölt valamelyikére. Szentendrén összesen 19 378 helyi lakos jogosult annak eldöntésére, ki legyen a város új polgármestere. Az iskolákban, közintézményekben berendezett szavazóhelyiségekben reggel 6 órától este 7 óráig járulhatnak az emberek az urnák elé. Az a jelölt nyer, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert a korábbi - szocialista - polgármester az év végén lemondott posztjáról. Most Dietz Ferenc, a Fidesz és más szervezetek, Filó András, a MIÉP-Jobbik és Drobilisch Erzsébet, az MSZP támogatottja indul jelöltként. Korábban mindhárman elmondták az MTI-nek, hogy amennyiben nyernek, úgy ősszel ismét indulni kívánnak a polgármesteri megbízatásért, most a győztes csupán fél évig, az októberben esedékes önkormányzati választás időszakáig irányíthatja a várost.