Nincs levéltári adat rá, hogy Debreczeni ügynök lett volna

MTI
2006.03.22. 18:32
Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában nincs adat arra vonatkozólag, hogy Debreczeni József ügynök lett volna - ezt az ügyben a levéltártól szerdán tájékoztatást kapó Ferenczi Krisztina újságíró közölte az MTI-vel.

A levéltár úgy tájékoztatott: a rendelkezésre álló dokumentumok és az iratanyag jelenlegi feldolgozottsági szintje alapján nincs információ arról, hogy a publicista akár hivatalos alkalmazott, hálózati személy vagy operatív kapcsolat minőségben ügynökként tevékenykedett volna.

Debreczeni József március 10-én minden alapot nélkülöző rágalomnak nevezte az állítólagos titkosszolgálati múltjáról közzétett állításokat. Előzőleg több hírportál is közölte a Havaria Pressnek azt az állítását, hogy dokumentumok jutottak birtokába Debreczeni Józsefről: a rendszerváltás előtt állítólag a titkosszolgálat tisztjeként dolgozott, és annak megbízásából lett a Magyar Demokrata Fórum egy alapító tagja.

Ferenczi Krisztina egy hete újságíróként fordult a Történeti Levéltárhoz a publicista esetleges hálózati múltjával kapcsolatban, és szerdán vette át a tájékoztatást az eredményről. A gyors vizsgálatot elősegítette: a megrágalmazott publicista az őt megkereső levéltárnak azonnal elismerte, hogy közszereplő - tette hozzá.

Debreczeni József korábban közölte: soha életében semmiféle titkosszolgálati tevékenységet nem végzett, titkosszolgálattal nem működött együtt és nem állt kapcsolatban.