Nyomoznak a gyulai adatbázis-ügyben

2006.03.24. 17:46

Nyomozást rendelt el visszaélés személyes adattal vétség gyanúja miatt a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a Gyula és Környéke Többcélú Kistérségi Társulásnál lévő számítógépen feltalált személyes adatokat tartalmazó adatbázis ügyében, közölte az MTI-vel a rendőrség pénteken. A nyomozást március 23-án rendelték el az Országos Választási Bizottság (OVB) feljelentése alapján.

Az ügy előzménye az OVB-hez a Gyula és Környéke Többcélú Kistérségi Társulásnál lévő számítógépen feltalált személyes adatokat tartalmazó adatállomány miatt benyújtott kifogás volt. A főkapitányság bűnügyi osztálya megkezdte a személyes és tárgyi bizonyítási eszközök összegyűjtését, valamint igazságügyi szakértők bevonására is sor került - tette hozzá Szombati Andrea.

A gyulai adatbázis-ügy előzménye, hogy a társulásánál dolgozó kistérségi menedzser számítógépén a munkahelyi vezető február 28-án, több olyan elektronikus levelet talált, amelyeket a vezető szerint beosztottja Tóth Imrének, a térség fideszes országgyűlési képviselőjelöltjének, illetve kampányfőnökének írt. A levelekben olyan információkat találtak, amelyek alkalmasak arra, hogy a térség szocialista képviselőjelöltjét, Perjési Klárát lejárassák. A számítógépet akkor lezárták egy kóddal és egy páncélszekrénybe helyezték. Később az adatállományban olyan könyvtárakat is találtak, amelyek közül az egyikben több mint 8000 választópolgár adatai szerepeltek.