Semjén: a vallás magánügy és közügy is

MTI
2006.03.30. 08:24

A miniszterelnök folyamatosan kétségbe vonja az egyháznak azt a jogát, hogy közéleti kérdésekben megszólaljon - mondta Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában csütörtökön.

A KDNP elnöke kiemelte: a vallás egyfelől személyes ügy, mivel az az egyes emberek döntése, hogy vallásosak, nem vallásosak, melyik valláshoz tartoznak, járnak-e templomba, vagy nem. Annyiban viszont van közügyi jellege, amennyiben az egyház intézményrendszereket - iskolákat, szociális otthonokat, kórházakat - tart fenn. Ezeknek a működtetése már közügy - jelentette ki, hozzátéve: az is közügy, hogy az egyháznak mint jogi személynek joga van közéleti kérdésekben is megnyilvánulni.

Elmondta, "ügyeletes aláírók" egy csoportja újra aláírást gyűjt ellene, amiben szerinte az a furcsa, hogy nem ellene gyűjtik valójában, hanem Mindszenty bíboros ellen. Kiemelte, az általa elmondott idézet Mindszenty bíborostól való.

A Fidesz országos listáján negyedik helyen szereplő Semjén Zsolt a KDNP országos nagygyűlésén bírálta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azon kijelentését, hogy a vallás magánügy. Semjén - Mindszenty bíboros 1946-os szavait idézve - kijelentette: ahol a vallás magánügy, ott korrupcióba, bűnbe, kegyetlenségbe fordul az élet. Azt ugyancsak Mindszenty bíboros mondta korábban, hogy Hitlerék is magánügynek tekintették a vallást.