Jótékony célra fordítják fizetésemelésüket a kormánytagok

MTI
2006.03.30. 18:03

Áprilistól a kormánytagok fizetésük egy részét - de legalább bruttó 60 ezer forintot - jótékonysági célra fordítják - közölte csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Batiz András. "A kabinet tagjai megegyeztek abban is, hogy a pénzt mindannyian a Vöröskeresztnek utalják majd át, arra kérve a szervezetet, hogy abból a belvíz- és az esetleges árvízkárosultakat támogassa" - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

A döntés részleteiről szólva elmondta, április 1-jétől öt százalékkal nő a köztisztviselői illetményalap, így ennyivel emelkedik a köztisztviselők - köztük a miniszterek - fizetése is. Hozzátette: a kormánytagok esetében ez mintegy bruttó 60 ezer forintot jelent havonta. "A jogszabályok szerint nincs lehetősége a kormányfőnek és a minisztereknek arra, hogy lemondjanak a fizetésükről, vagy hogy automatikusan átutalják valahova a pénz egy részét" - mondta Batiz András emlékeztetve arra, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is felveszi, és saját maga utalja át jótékony célokra a fizetését.

A kormányszóvivő tájékoztatóján beszélt arról is, hogy a törvények szerint hat havi juttatás illeti meg azokat a kormánytagokat, akik a választások után, a jelenlegi koalíció győzelme esetén esetleg nem lesznek tagjai a kormánynak. "Ha lesznek ilyenek, akkor ők lemondanak ennek a növekményéről is, akik pedig az új kormány munkájában is részt fognak venni, azok esetében természetesen érvényes a már említett felajánlás" - tette hozzá.