11 minisztériumot akar az SZDSZ

MTI
2006.03.31. 11:24
A kevesebb minisztérium, ésszerűbb és hatékonyabb kormányzás jegyében az SZDSZ azt javasolja, hogy a következő ciklusban tíz szaktárca és a Miniszterelnöki Hivatal lássa el az állami feladatokat, közölte a liberális párt elnöke Kovács Kálmán informatikai miniszterrel közösen tartott pénteki sajtótájékoztatóján.

Kuncze Gábor ismertetése szerint egy tárcához kerülnének az önkormányzatok, a határőrség, a tűzoltóság és a területfejlesztés, egy minisztérium felügyelné a külügyeket és az európai ügyeket, s az igazságügyi tárca alá tartozna a büntetés-végrehajtás és a rendőrség is. Megmaradna a honvédelmi tárca, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium, valamint a környezetvédelmi és vízügyi tárca. Egy minisztériumhoz kerülne az egészségügy, a szociálpolitika, az ifjúság és a sport, egy tárca foglalkozna az oktatás, a kultúra és a tudomány területeivel, míg egy másik a költségvetési politikával és a pénzügyekkel.

A felvázolt kormányzati struktúrában egy gazdasági csúcsminisztérium jönne létre, amelyhez az informatika, az iparpolitika, a külgazdaság, a munkaügyek, a kutatás-fejlesztés és a közlekedés tartozna.