Nincs OVB-állásfoglalás a kör-sms-ekről

2006.04.11. 23:18
A területi listás eredmények elleni fellebbezésekről tárgyalt az Országos Választási Bizottság (OVB) kedd esti ülésén. A beérkezett öt fellebbezést elutasították, ami ellen szerdán 16 óráig lehet felülvizsgálati kérelmet benyújtani a Legfelsőbb Bíróságon.

Az OVB kifogásokról is tárgyalt. Trombitás Zoltán azt kifogásolta, hogy a Magyar ATV televíziós csatorna 2006. április 9-én reggel olyan reklámot sugárzott egy országos terjesztésű hetilapról, melyben jól látható volt a címlapon szereplő Gyurcsány Ferenc, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. A fideszes politikus megítélése szerint ezzel megsértették a kampánycsendet, továbbá a választási eljárás esélyegyenlőségre vonatkozó alapelveit. Az OVB megállapította, hogy a kifogásolt reklám nem politikai, hanem kereskedelmi célú hirdetés, melynek rendeltetése a hetilap és nem a címlapján szereplő személlyel kapcsolatba hozható jelölő szervezet népszerűsítése.

Az OVB megítélése szerint a hirdetés, illetve az országgyűlési képviselő-választás közötti összefüggés távoli és közvetett, ezért a választói akarat befolyásolására nem alkalmas. Az OVB ezért a kifogást határozatával elutasította.

A testület hétfői határozatát megváltoztatva nem adott ki közleményt a "kör-sms-ek" ügyében, ezzel a kérdéssel később egy állásfoglalás keretében foglalkoznak.