Elutasították a Fidesz nyíregyházi kifogásait

MTI
2006.04.18. 10:41

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság is elutasította a Fidesz helyi szervezete által a két nyíregyházi választókerületben az országgyűlési képviselő-választás eredménye ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmet. A bíróság helybenhagyta a megyei választási bizottság korábbi határozatát, mivel a fellebbező ezúttal sem tudott érdemi bizonyítékkal előállni.

A bírósági döntés alapján végleges a nyíregyházi választás eredménye. (Az 1-es számú választókerületben Vojnik Mária (MSZP) 50,86-al szerzett mandátumot Hajzer László (Fidesz-KDNP) előtt, aki a voksok 35,97 százalékát kapta. A szabolcsi megyeszékhely 2-es számú választókerületében mandátumot szerzett Tukacs István, Nyíregyháza alpolgármestere a szavazatok 50,83 százalékával, ő Vinnai Győző (Fidesz-KDNP) főiskolai tanárt előzte meg, akire a választók 37,37 százaléka voksolt.)

A Fidesz helyi szervezete a bíróság előtt is arra alapozta beadványát, hogy a választás napján egy sms-dömping "befolyásolhatta" a szavazókat, illetve a leadott voksok és a választási részvételt igazoló aláírások száma közötti különbség úgynevezett láncszavazásra "utalhat", valamint az egyik helyi italkimérésben voks-vásárlás "történhetett".