Auguszta
-4 °C
2 °C

Nem számolják újra a szavazatokat Szijjártó körzetében

MTI
2006.05.03. 15:26

Jogerősen elutasította a fideszes Szijjártó Péter felülvizsgálati kérelmét, a szavazatok újraszámlálására irányuló kezdeményezését a győri 3. számú országgyűlési egyéni választókerületben a Győr-Moson-Sopron megyei bíróság - mondta Becher Rezsőné, a megyei bíróság elnöke az MTI-nek szerdán. Az elnök közölte: a megyei bíróság helyben hagyta a területi választási bizottság határozatát. A végzés ellen jogorvoslatnak helye nincs.

Eszerint véglegessé vált a második választási forduló eredménye: a győri 3. számú választókerületben Balogh József, az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje nyert. Ő 127 szavazattal kapott többet, mint Szijjártó Péter, a Fidesz-KDNP jelöltje. A megyei bíróság sorra vette a kérelmező kifogásait, és megállapította, hogy a felülvizsgálati kérelem alaptalan.

A bíróság álláspontja szerint a kérelmező urnazárással és szállítással kapcsolatos kifogásai nem tartoznak a választás eredményét megállapító döntés elleni jogorvoslat hatálya alá. A kérelmező felvetésével ellentétben a bíróság nem állapított meg törvénysértést a szavazatok összeszámlálása során.

A megyei bíróság végzésében leszögezi, hogy a rontott szavazólapok a választás eredményét nem befolyásolják. A kis szavazatkülönbség pedig - jogszabálysértés hiányában - önmagában nem ad alapot arra, hogy a bíróság az újraszámlálást elrendelje. Egyébként Szijjártó Péter is országgyűlési képviselő lesz: listáról jut a parlamentbe.