Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Minden harmadik magyar szegény

2006.05.15. 14:14

Magyarország a szegénység mértékének és mélységének mutatói alapján, az Európai Unió (EU) tagországai között a középmezőny alján foglal helyet - ismertette Bujdosó Judit, a Magyar Szegénységellenes Hálózat munkatársa hétfőn Budapesten. A május 12-13-án Brüsszelben megtartott Szegénységben Élők Európai Találkozóján Magyarország is képviseltette magát. Az ötödik alkalommal megrendezett találkozóra 25 tagállamból érkeztek szegénységben élő emberek, hogy közvetlenül a döntéshozóknak mondhassák el problémáikat.

Az Európai Bizottság és a soros uniós elnökséget adó Ausztria által szervezett brüsszeli tanácskozást követően a szegénységen élő emberek által megfogalmazott javaslatokból jelentés készül, amit az uniós döntéshozókon kívül a tagországok politikusaihoz is eljuttatnak. Bujdosó Judit szociálpolitikus, a küldötteket összefogó hálózat munkatársa az MTI-nek elmondta: Magyarországon becslések szerint hárommillió ember él szegénységben. Ezzel a mutatóval az unióban az újonnan csatlakozókkal, valamint a mediterrán országokkal egy mezőnyben vagyunk.

Ismertetése szerint az EU-ban az számít szegénynek, aki az átlag jövedelem 60 százaléka alatti bevétellel rendelkezik. Mint mondta: a szegénység nemcsak a jövedelem hiányával mérhető, ugyanúgy jellemzi az információ vagy az oktatás, a munka hiánya. A szakember szerint a szegénység leginkább a gyerekeket, a nagycsaládosokat, az időseket, a romákat és a munkanélkülieket érinti.