A Fidesz elküldte demokráciacsomagját Gyurcsánynak

MTI
2006.05.26. 20:21

A Fidesz átadta demokrácia-törvénycsomagját Gyurcsány Ferenc kabinetfőnökének, Szilvásy Györgynek, ugyanakkor sem a Fidesz, sem a KDNP nem kapta meg a kijelölt miniszterelnök által előző nap megígért törvényjavaslatokat - tájékoztatta a Fidesz frakcióigazgatója az MTI-t pénteken. Répássy Róbert elmondta: "ma délután megküldtük a miniszterelnök részére (...) Szilvásy György útján a (...) demokrácia-törvénycsomagot. (...) Öt törvényjavaslatot megküldtünk, egy országgyűlési határozati javaslatot - a Költségvetési Tanácsról - már benyújtottunk a parlamentnek".

A demokrácia-csomag részeként az ellenzéki párt 200 fős parlamentet javasol, valamint azt, hogy az Országgyűlés létszámát rögzítsék az alkotmányban. Indítványozzák, hogy a kormánytagok viseljenek személyes anyagi felelősséget a költségvetés teljesüléséért.

A Fidesz javaslata szerint nyilvánossá kellene tenni az országgyűlési képviselők és gazdasági társaságaik állami és uniós támogatását, a többségi állami tulajdonban lévő társaságok vezetőinek névsorát és díjazásukat. A közhatalmi feladatokat ellátó és közvagyonnal gazdálkodó tisztséget betöltő személyek esetében indítványozzák, hogy a vagyonbevalláson túl az adóbevallás is legyen nyilvános.