A kormány átküldte törvénytervezeteit az ellenzéknek

MTI
2006.05.27. 20:33

A kormány a nap folyamán átküldte az ellenzéki pártoknak az Országgyűlésben kétharmados támogatást igénylő törvénytervezeteket - mondta Gyurcsány Ferenc szombaton, az MSZP országos választmányának ülése után tartott sajtótájékoztatón.

A Fidesz sajtóosztálya az MTI érdeklődésére annyit közölt: a párt készen áll a hétfőn kezdődő egyeztetésekre. Dávid Ibolya, az MDF elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy a párt a hétfői frakcióülésen alakítja ki álláspontját az ügyben.

A kijelölt kormányfő az ellenzéki pártok vezetőivel csütörtökön folytatott megbeszélésen tett ígéretet arra, hogy a szakértői egyeztetéseket megelőzően, még a héten megküldi a törvénytervezeteket.

Gyurcsány Ferenc elmondta: kilenc jogszabálytervezetet küldtek át; a miniszterhelyettesi poszt bevezetéséhez szükséges alkotmánymódosítást, a regionális választással kapcsolatos alkotmánymódosítást. Az átküldött törvénycsomag tartalmazza az országgyűlési képviselők összeférhetetlenségével kapcsolatos új szabályozást, a pártfinanszírozási törvény és a mentelmi jog módosítását - fűzte hozzá. Megküldték az ellenzéknek a regionális önkormányzatok szerepének tisztázásra vonatkozó előterjesztéseket, a választási jogszabályok módosítását, amely a kisebb létszámú önkormányzatokra, Országgyűlésre, a megyei és fővárosi közgyűlések létszámának 20 százalékos csökkentésére tesz javaslatot már idén ősztől. Gyurcsány Ferenc a felsorolást folytatva azt mondta: eljuttatták a jogalkotási törvénytervezetet és az Országgyűlés Házszabályáról szóló jogszabálytervezetet.

A Fidesz sajtóosztályán az MTI-nek elmondták: szombat délután megkapták Gyurcsány Ferenctől azt a törvénycsomagot, amely a kormányzáshoz szükséges kétharmados törvények módosítását tartalmazza. A Fidesz készen áll a hétfőn kezdődő egyeztetésekre - közölték.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke az MTI-nek elmondta: a hatályos alkotmány szerint a köztársasági elnök kinevezi és felmenti az államtitkárokat. Ahhoz, hogy a jövőben az államtitkárok helyett a miniszterhelyettes intézménye valósuljon meg, alkotmányt kell módosítani. Ez a módosítás nem szól másról, mint átkeresztelésről, ez nem éri el azt a közjogi szintet, ami miatt hozzá kellene nyúlni az alkotmányhoz. Ez nem államreform és nem kardinális kérdés - fejtette ki a politikus. Dávid Ibolya hozzátette: az MDF hétfői frakcióülésén alakítja ki álláspontját az ügyben.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója pénteken úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a párt által kidolgozott demokrácia-törvénycsomagot átküldték Gyurcsány Ferenc kabinetfőnökének, Szilvásy Györgynek. A fideszes politikus jelezte, hogy a törvénycsomag a párt honlapján mindenki számára elérhető.