Pokorni: a kormány zártabb társadalmat akar

MTI
2006.05.31. 21:50

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke szerint a kormánypártok nem a "költségvetési lyukak betömésére" találták ki a felsőoktatásban 2007-től bevezetésre kerülő utólagos költségtérítést, hanem "zártabb, rendiesebb társadalmat akarnak", ahol aki fönt van, ott is marad, és aki lent van, az is.

Az ellenzéki politikus szerdán este beszélt erről a Magyar Rádió Háttér című műsorában. Értékelése szerint a kormánypártok két hónapja még tagadták és cáfolták, hogy tandíjat vezetnének be, de most szemrebbenés nélkül megtennék. Az alelnök szerint a költségvetésre azért sem lehet hivatkozni, mert a hároméves képzés keretében csak 2010-2015-től "csordogálnának a forintok". Benyomása szerint a költségtérítés nem pár száz, vagy pár ezer embert érintene, hanem végül mindenkire bevezetnék, aki megszerezte a diplomáját.

Magyarország versenyelőnye éppen az, hogy a fiatalok tanulni akarnak, de a tandíj sokakat fog távol tartani a tanulástól - vélekedett Pokorni Zoltán. Hangot adott azon véleményének, hogy a pályakezdő munkanélküliek száma tovább növekedhet, ha a kormány szándékai szerint olyan szakképző központokat hoznak létre, ahol nem lehet személyre szabott programokat kialakítani.