Gyurcsány levélben is egyeztetésre hívta a pártelnököket

MTI
2006.06.09. 15:28

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben is megerősítette a parlamenti pártok elnökeinek meghívását vasárnapra, arra az ötpárti konzultációra, amelyet a kormányprogram vitájában kezdeményezett - tájékoztatta a kormányszóvivői iroda az MTI-t pénteken.

A levélben Gyurcsány Ferenc úgy fogalmaz: "Meggyőződésem, hogy a kormányprogram vitája, illetve az új kormány megalakulása után a parlamenti pártok közötti konzultáció folytatására kell összpontosítanunk, hiszen még az elutasító, vagy módosító szándékú kritikák hátterében is felsejlik a megegyezés, a közös nevező megtalálásának a lehetősége".

Az országreform-program egyik legfontosabb elemének a kormányfő az államreformot nevezi, amelynek célja a központi és az önkormányzati igazgatás működésének átalakításán túl a politikusi jogok és felelősség új egyensúlyának megtalálása. E fontos kérdések zöméhez kétharmados törvények módosítására van szükség - mutat rá. Hozzáteszi: ennek érdekében kezdeményezte a kormányprogram vitájában, és erősíti meg a levél útján is az ötpárti egyeztetésre szóló meghívását.

Az akkor még kijelölt miniszterelnök a kormányprogram vitájában vasárnap délutánra javasolt ötpárti egyeztetést a közigazgatás, az önkormányzati világ, az államigazgatás átalakításában fontos kétharmados ügyekről. A Fidesz és a KDNP csütörtökön közölte: nem vesz részt az ötpárti egyeztetésen; a nagyobbik ellenzéki párt azt javasolta, hogy a parlamentben vitassák meg a kormány javaslatait.