Tiltakozás a központi 56-os emlékmű ellen

MTI
2006.06.10. 16:43
Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc központi emlékművének építési munkálatai ellen tiltakoztak 56-os szervezetek szombaton a Felvonulási téren, a Regnum Marianum emlékműnél.

A mintegy 150-200 résztvevő előtt szónokoló Wittner Mária (Fidesz) felolvasta az 1956-os szervezetek által a miniszterelnöknek írt tiltakozó levelet, amelynek aláírói hangsúlyozzák, hogy az emlékmű felépítése ellen a polgári engedetlenség eszközeivel lépnek fel és minden alkalmat megragadnak a tiltakozásra.

A levélben tiltakozók azt kérik, hogy a miniszterelnök ne csúfolja meg 1956 szellemét. Wittner Mária közölte, hogy ma már senkit nem érdekel, miről szól 1956, "minket félresöpörve ők akarnak ünnepelni, dáridózni".

Balázs Piri László, az 1956 Alapítvány kurátora emlékeztetett arra, hogy az 1956-os szervezetek, sőt műértők is folyamatosan tiltakoztak az emlékmű felépítése ellen, mert az nem alkalmas arra a célra, amire szánták. Közölte, hogy egyetlen 56-os szervezetet sem kerestek meg, amikor zsűrizték az emlékmű pályázatait.

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc központi emlékművének építési munkálatai a közelmúltban kezdődtek el a városligeti Dózsa György úton. A tervek szerint az emlékmű 2006 vasoszlopból álló éket formáz majd, legmagasabb pontján 8 méteres lesz. Ékszerű háromszög alakú tömböt alkot majd, s egyre sűrűsödő oszlopai rusztikusan rozsdás, illetve rozsdamentes vasból készülnek.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön