Vitanapot akar a KDNP

MTI
2006.06.11. 22:12
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) azt tartaná elfogadhatónak, ha a parlament vitanapon tárgyalná meg a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által szombaton bejelentett intézkedéseket és ezek hatását - közölte az MTI-vel a párt szóvivője. Lukács Tamás elmondta: azt várják a miniszterelnöktől, hogy javaslataihoz rendelje hozzá a gazdaság valós helyzetének feltárását. Adjon magyarázatot arra, hogy a költségvetésben előirányzott hiány milyen okok miatt lett olyan magas, amely most az egyik nemzetközi pénzintézet szerint a világ legrosszabbikának számít. Erre magyarázatot kérünk, s tudni szeretnék azt, ki a felelős ezért - tette hozzá a politikus. A KDNP azt is várja Gyurcsány Ferenctől, javaslatai mellé tegyen le számításokat, elemzéseket az intézkedések társadalmi hatásáról - mondta a párt szóvivője.

Lukács Tamás megerősítette Semjén Zsolt pártelnök szombati kijelentését, miszerint a kormány haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat a bankokkal, multinacionális vállalatokkal arról, hogy vállaljanak arányos részt a terhekből. Hozzátette: "Gyurcsány Ferenc nem volt őszinte saját frakciójához sem", hiszen ezeket a lépéseket nem merte leírni a kormányprogramba, a szocialista képviselőcsoport így szavazta meg a dokumentumot.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke egyébként hétfőn délután 3 órára hívta össze azt a rendkívüli házbizottsági ülést, amit a kormányfő levélben kezdeményezett az államreformhoz kötődő törvényjavaslatok kapcsán - közölte Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke vasárnap az MTI-vel. Elmondta: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azért kérte levélben a Házbizottság haladéktalan összehívását, hogy a parlamenti frakciók képviselői megvitassák az ország társadalmi-gazdasági helyzetének alakulása szempontjából meghatározó jelentőségű törvényjavaslatok tárgyalásának módját.