Sólyomhoz fordulnak a zöldek a Kánya-hegyi torony ügyében

MTI
2006.06.14. 16:49

Környezetvédelmi szervezetek, valamint négy érintett Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármestere a Hegyközbe invitálja a köztársasági elnököt, hogy személyesen tájékozódjon a Kánya-hegyen megépített katonai torony szerintük káros hatásairól - közölte a Zöld Demokraták Szövetségének elnöke szerdán az MTI-vel.

A Kánya-hegyen építési engedély és az erdőtulajdonos hozzájárulása nélkül épült katonai hírközlési torony ügyében a Zöld Demokraták Szövetsége, a Duna Kör, valamint Füzér, Hollóháza, Kéked és Pusztafalu polgármestere tiltakozását fejezi ki - olvasható a Zöld Demokraták Szövetségének elnöke, Droppa György által a távirati irodához eljuttatott közleményben.

A tiltakozók javasolják, hogy Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vesse fel jövő heti budapesti látogatásán George W. Bush amerikai elnöknek "Magyarország NATO-ban betöltött szerepének tájhasználati vonatkozásait, a kárpótlás és a kompenzáció lehetőségeit".

A közlemény kitér arra, hogy a 43 zöld pártot egyesítő, az Európai Parlamentben a negyedik legnagyobb frakcióval rendelkező Európai Zöld Párt Helsinkiben tartott tanácsülésén egyhangú szavazással hozta meg határozatát, amelyben "többszörösen törvénysértőnek, a természetet és tájat pusztító, valamint az önrendelkezést sértő lépésnek minősítette a Kánya-hegyi katonai hírközlési torony megépítését".