Tizenhárman pályáznak a rádióelnökségre

MTI
2006.06.14. 17:20

Tizenhárman adtak be alakilag megfelelő, érvényes pályázatot a Magyar Rádió elnöki posztjára, közülük kilencen járultak hozzá nevük közzétételéhez - közölte a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöke szerdán az MTI-vel. A Magyar Rádió Közalapítvány hivatalában szerdán hivatalos eljárás keretében bontották fel az elnöki tisztségére beérkezett 13 pályázatot - mondta Gellért Kis Gábor.

A pályázók között van Avanesian Alex, a Magyar Rádió regionális főszerkesztő-helyettese, Balogh Gábor rendező, ügyvéd, Benedikty Béla író, Fodor János újságíró, B. Király Györgyi műsorvezető-szerkesztő, Pálffy István televíziós műsorvezető, Siklós Erik sportriporter, Szomráky Béla újságíró és Várnai Klára, a Magyar Rádió munkatársa. Négy pályázó nem járult hozzá neve közzétételéhez. Gellért Kis Gábor elmondta: a következő napokban a kuratórium tagjai tanulmányozzák a pályázatokat, és várhatóan 2006. július elején hozzák meg döntésüket.

A kuratóriumi elnök korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy tizenöten vásárolták meg a jelentkezéshez kitöltendő csomagot, és közülük tizenhárman adták le a kedd déli határidőig pályázati anyagukat a tisztségre kiírt, sorrendben ötödik pályázaton. A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény, közismert nevén a médiatörvény értelmében a beadási határidőtől számított harminc napon belül kell a közalapítvány kuratóriumának az új vezetőt megválasztania, vagy a procedúra sikertelensége esetén a kuratórium elnökségének újabb fordulót kell kiírnia.

A Magyar Rádió tíz hónapja, Kondor Katalin mandátumának lejártával megüresedett elnöki posztját eddig négy pályázaton nem sikerült betölteni, az első menet kivételével pedig még jelöltet sem állítottak a tisztségre. Az ötödik kiírásra jelentkezők június 13-ig adhatták le jelentkezésüket és az elképzeléseiket tartalmazó dokumentációt.

Jelenleg Gőblyös István gazdasági és Hollós János igazgatásszervezési alelnök látja el az ügyvezetői feladatokat; megbízásuk az új elnök megválasztásáig szól. Az MTI kuratóriumi tagoktól származó értesülései szerint az elnökség június 19-én, a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratórium június 26-27-én tartja a meghallgatásokat, az elnökválasztás tervezett időpontja pedig július 10.  • Hírek
  • Támogatások