Befejeződött a diósgyőri kohászok sztrájkja

MTI
2006.06.16. 00:01
Befejeződött szerda este 10 órakor a diósgyőri kohászok kedden délután 2 órakor megkezdett, és 32 órán át tartó általános sztrájkja, a munkabeszüntetés alatt lényegében rendkívüli esemény nem történt - tájékoztatta az MTI-t a Vasas-szakszervezet helyi elnöke a szerda esti műszakváltást követően.

A munkabeszüntetést jószerivel valamennyi kohászati dolgozó támogatta, béremelést szerettünk volna ezzel elérni - mondta Ágotai József.

Az acélmű és a hengersorok kedd délután 2 órától nem termeltek, hogy a termeléskiesés milyen kárt okozott az ukrán Donbass csoporthoz tartozó DAM 2004. Kft-nek, még nem tudni.

A DAM 2004 Kft. dolgozói azért döntöttek a 32 órás munkabeszüntetés mellett, mert az idei bértárgyalások nem vezettek eredményre.

A kevesebb mint ezer embert foglalkoztató kohászati üzemnek a közvetlen termelésben közreműködő több mint hétszáz alkalmazottja csaknem egy emberként értett egyet és vett részt a 32 órás általános sztrájkban. Ágotai azt mondta, hogy számos kohászati társaság szolidaritásáról biztosította a sztrájkoló diósgyőrieket.

A sztrájk ideje alatt jószerivel csak az elégséges szolgáltatás biztonságos megteremtésében volt egyeztetés munkaadó és munkavállaló között, érdemi tárgyalás bérügyben nem történt.

Az átlag bruttó 127 ezer forintot kereső diósgyőri kohászok 10 ezer forintos havi béremelést és a szociális juttatások megadását kérték a tulajdonostól, ez azonban nulla forint béremelést ajánlott.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön