Amnesty International: Pesten át szállított foglyokat a CIA

MTI
2006.06.19. 15:10
Az Amnesty International (AI) nyilvánosságra hozta azokat a birtokában lévő információkat, amelyekről azt feltételezi, hogy kapcsolatban állhatnak a CIA fogolyszállítási programjával. Az AI múlt szerdán levélben fordult a miniszterelnökhöz, de a részleteket csak most ismertette.

Az AI azt feltételezi, hogy a CIA fogolyszállítási programjával kapcsolatban állhat az a repülőgép, amely 2005 októberében Izlandról repült Budapestre, majd másnap továbbrepült, s célállomása ismeretlen volt. Egy másik gép 2003 májusában a jordániai Ammanból érkezett Budapestre, és még aznap továbbrepült Frankfurtba.

2005 januárjában Kuvaitból repült Budapestre egy újabb gép, s még aznap továbbrepült Rómába. 2005. szeptember 4-én a newfoundlandi Ganderből repült egy másik gép Budapestre, s még aznap továbbrepült Bishkekbe (Kirgizisztán), másnap visszarepült Budapestre, majd onnan Ganderbe.

A nemzetközi szervezet szerint ezekben az esetekben nemcsak a nemzetközi jogot sérthette meg a magyar állam, hanem a hatályos hazai jogszabályokat is. A magyar külügyi szóvivő szerint Magyarország már korábban tisztázta magát az ügyben, és kiderült, nincs közünk a fogolyszállításokhoz.