Az SZDSZ most három évre választana önkormányzatokat

MTI
2006.06.22. 20:06

A Szabad Demokraták Szövetsége azt javasolja, hogy az őszi önkormányzati választásokon három évre szóló mandátumot nyerjenek az önkormányzati képviselők és polgármesterek, majd 2009-ben már az új struktúrában, 5 éves megbízatást kapnának az önkormányzati és regionális választott testületek tagjai - tudatta a párt ügyvivője, Gulyás József csütörtökön az MTI-vel.

Az SZDSZ azt javasolja, hogy úgy határozzuk meg az önkormányzati választások időpontját, hogy lehetőleg sem 2010-ig, sem azt követően ne jelentsen többletterhet az adófizetőknek - írta MTI-hez eljuttatott közleményében az ügyvivő.

Hozzátette: érdemes a választások időpontjának meghatározásakor figyelembe venni azt, hogy 2009-ben európai parlamenti választásra kerül sor, ezért az SZDSZ javaslata az, hogy 2009-ben egyszerre tartsák meg a regionális testületek felállítására is kiterjedő általános önkormányzati és európai parlamenti választásokat.

"Javaslatunk szerint az önkormányzati választásokat ezentúl - az uniós választásokhoz igazodva - ötévente kell megtartani. Így ciklusonként egy országos választással kevesebbre kerülne sor Magyarországon, mely közpolitikai, költségvetési szempontból egyaránt előnyökkel jár" - írta.