Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Az USA F-16-os harci gépeket tervez eladni Pakisztánnak

MTI
2006.07.04. 06:55

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy ötmilliárd dollár értékben harminchat darab F-16-os típusú vadászgépet ad el Pakisztánnak - közölte Tony Snow, a Fehér Ház szóvivője hétfőn. Az iszlámábádi vezetés idén áprilisban hagyta jóvá meghatározatlan számú amerikai vadászgép beszerzését. Egy hónappal a tavaly októberi, több mint 73 ezer életet kioltó földrengés után Pervez Musarraf pakisztáni elnök bejelentette, hogy elhalasztják az F16-osok tervezett megvásárlását.

Az Egyesült Államok az 1990-es években a pakisztáni nukleáris fegyverkezés miatt függesztette fel a Lockheed-Martin által gyártott F-16-osok leszállítását, amelyeket az iszlámábádi kormány még a 80-as évek végén megrendelt meg és előre ki is fizetett. Washington tavaly márciusban döntött úgy, hogy dacára az indiai rosszallásnak, leszállítja az F16-osokat.

Pakisztán az Egyesült Államok jelentős, nem NATO-tag szövetségese, szorosan együttműködött Washingtonnal a terrorizmus elleni háborúban. Az F16-osok eladására tett javaslat azt mutatja, hogy Washington elkötelezett a Pakisztánnal való hosszú távú kapcsolatok mellett - közölte Tony Snow.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?