Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Társadalmi vita lesz a vizitdíj bevezetéséről

MTI
2006.07.10. 08:14

A vizitdíj bevezetésének időpontjáról még nincs döntés, de ha elkészülnek a megfelelő tanulmányok, a kormány társadalmi vitára bocsátja a kérdést - közölte az egészségügyi miniszter hétfőn a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

"Nagyon reméljük, hogy olyan álláspont alakul ki, amely a nagy többség számára elfogadható" - jelentette ki Molnár Lajos. Elmondta azt is, hogy a vitát nem csak a politikai pártokkal, hanem a betegszervezetekkel is lefolytatják. Közölte ugyanakkor, hogy a vizitdíj bevezetésének időpontjáról még nincs döntés, de az összeg a tervek szerint három- és ötszáz forint között mozogna.

"A hálapénz igazságtalan, a feketegazdaság része, és senki nem mondja meg, hogy mi jár érte; sokkal tisztességesebb és igazságosabb, ha bevezetjük ennek egy becsületes formáját, a vizitdíjat" - hangsúlyozta az egészségügyi miniszter. Rámutatott a hálapénz és a vizitdíj közötti nagy különbségre is. Mint mondta, az előbbit "nem tudjuk kompenzálni a szociálisan rászorulóknál", az utóbbi azonban "legális, ismert az összege".

Molnár Lajos szerint a rászorulók, a kisnyugdíjasok, a sokgyerekesek, vagy az olyan betegségben szenvedők, akiknek gyakran kell orvoshoz menniük, kompenzációt kaphatnának, illetve "nekik nem kell fizetniük, vagy amit fizetnek, azt visszakapják".