Az MDF független polgármestert szeretne Pécs élére

2006.07.21. 14:50

A pécsi MDF azt szeretné, ha a baranyai megyeszékhelynek független polgármestere lenne, ennek érdekében tárgyalásokat kezdene a Fidesz és az MSZP vezetőivel - közölte a párt városi választmányának tagja pénteken Pécsett, sajtótájékoztatón. "Állítsunk pártokon kívüli, köztiszteletben álló, a városhoz és a keresztény hagyományainkhoz kötődő, vezetői tapasztalatokkal rendelkező, hiteles polgármestert a város élére!" - mondta Füredi Péter, aki jelezte: ő az MDF polgármesterjelöltje is egyben, ám ha a pártok konszenzusra jutnának egy közös jelöltről, hajlandó lenne visszalépni.

Indoklása szerint egy független pécsi polgármester személye garancia lenne arra, hogy a következő időszak döntései a politikai erők egyetértésével, minősített többséggel születhetnének meg, és a hatalommegosztás jegyében az ellenkező politikai erők oldaláról is lehetne tisztségviselőket, alpolgármestereket állítani. Az MDF egy pártokon felüli vezetőtől nagyobb sikert remélne az Európa kulturális fővárosa terv megvalósításában, a nevelés és oktatás minőségének emelésében, a kis- és középvállalkozói esélyek javításában, a közpénzek átláthatóságának megteremtésében.

Füredi Péter elmondta: az MDF szívesen látná a polgármesteri székben például Dévényi Sándor Kossuth-díjas építészt, Korinek László tiszteletbeli német konzult, Aknai Tamást, a Pécsi Tudományegyetem professzorát, vagy Hámori Józsefet, az intézmény volt rektorát, igaz, még egyiküket sem keresték meg.