Félpályás útlezárással demonstráltak Gyulafirátóton

MTI
2006.07.22. 11:55
Autókkal zárták le szombaton kilenc órától délig a Veszprém közigazgatási területéhez tartozó Gyulafirátót községben a 82-es főút egyik sávját; a helyi lakosok a településen átzúduló rendkívüli forgalom, illetve a forgalomlassító sávok kiépítésének elmaradása miatt demonstrálnak.

Farkas László, a demonstrációt szervező helyi Polgárőr Egyesület vezetőhelyettese az MTI-nek elmondta: 2004 őszén lakossági fórumon kaptak először ígéretet Veszprém polgármesterétől arra, hogy a Pál Béla, akkori államtitkár, országgyűlési képviselőjük közbenjárásával elért 20 millió forintos állami támogatáshoz a város 10 milliót hozzátesz - noha nem önkormányzati kezelésű útról van szó -, s megépülhetnek a főúton a forgalomlassító sávok és szigetek.

Hozzátette: 2005 tavaszára a tervek is elkészültek, majd szinte negyedévenként közölték a városháza illetékesei, hogy indul a beruházás. Az áprilisi kampányidőszakban Pál Béla és Dióssy László, Veszprém polgármestere a falu főútján tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy nyárra elkészülnek a sávok, szigetek, ám azóta sem történt semmi.

"A demonstráció arról is szól, hogy elég volt a ígérgetésekből" - jegyezte meg Farkas László. Közlése szerint ugyanakkor tudomásuk van arról, hogy a veszprémi önkormányzat a közbeszerzési eljárást már megindította. Megjegyezte azonban, hogy szerintük ezt csak a demonstráció rendőrségi bejelentésének hatására tette a városvezetés, s a másfél éves hitegetés után a rátótiak már nehezen hisznek, ezért nem álltak el a sávlezáró akciótól.

Farkas László hangsúlyozta: a Veszprémet és Győrt összekötő főút forgalma a település közepén zúdul át, s olyan összefüggő autókonvojok haladnak át Gyulafirátóton - különösen a nyári hónapokban -, hogy szinte lehetetlen az utca egyik oldaláról a másikra átjutni, illetve rendkívüli a balesetveszély is.