Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A KDNP az AB-hez fordul a nyugdíjrendszer miatt

MTI
2006.07.31. 12:28

Az Alkotmánybíróság állásfoglalását kéri a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), mert véleménye szerint a nyugdíjrendszer egyes szabályai súlyos diszkriminációt tartalmaznak - mondta Soltész Miklós, a párt országgyűlési képviselője hétfőn, Budapesten.

A képviselő sajtótájékoztatón elmondta: a mai szabályozás szerint, aki 15 évnél kevesebb ideig fizetett járulékot, az semmiféle járandóságra nem jogosult. Ez diszkrimináció, hiszen ha az érintett ugyanezt a pénzt magánnyugdíjpénztárba fizeti, akkor egyösszegű visszatérítést kap. A KDNP tervei szerint szeptember elején nyújtja be az Alkotmánybíróságnak ezzel kapcsolatos beadványát - tette hozzá az ellenzéki politikus. Soltész Miklós közölte: felszólítják a kormányt, hogy készítse el a nyugdíjrendszer területén hosszú évek óta hiányzó jogszabályokat, és a társadalmat megfelelően tájékoztassa a várható változásokról.

Mészáros József, a KDNP alelnöke, a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt főigazgatója elmondta: felszólítják a kormányt, hogy a nyugdíjminimum megszüntetése kapcsán készítsen elő átmeneti rendelkezéseket a súlyos méltánytalanságok elkerülése érdekében; készítsen jogszabályt az alacsony szolgálati idővel rendelkezők járulékának visszafizetéséről. Mint mondta, a 2013. január 1. után megállapított nyugdíjak adókötelesek lesznek, ezért szükség van az ezzel kapcsolatos jogszabályok elkészítésére, ezzel egy időben e változásra fel kell készíteni az embereket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?