A KDNP az AB-hez fordul a nyugdíjrendszer miatt

MTI
2006.07.31. 12:28

Az Alkotmánybíróság állásfoglalását kéri a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), mert véleménye szerint a nyugdíjrendszer egyes szabályai súlyos diszkriminációt tartalmaznak - mondta Soltész Miklós, a párt országgyűlési képviselője hétfőn, Budapesten.

A képviselő sajtótájékoztatón elmondta: a mai szabályozás szerint, aki 15 évnél kevesebb ideig fizetett járulékot, az semmiféle járandóságra nem jogosult. Ez diszkrimináció, hiszen ha az érintett ugyanezt a pénzt magánnyugdíjpénztárba fizeti, akkor egyösszegű visszatérítést kap. A KDNP tervei szerint szeptember elején nyújtja be az Alkotmánybíróságnak ezzel kapcsolatos beadványát - tette hozzá az ellenzéki politikus. Soltész Miklós közölte: felszólítják a kormányt, hogy készítse el a nyugdíjrendszer területén hosszú évek óta hiányzó jogszabályokat, és a társadalmat megfelelően tájékoztassa a várható változásokról.

Mészáros József, a KDNP alelnöke, a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt főigazgatója elmondta: felszólítják a kormányt, hogy a nyugdíjminimum megszüntetése kapcsán készítsen elő átmeneti rendelkezéseket a súlyos méltánytalanságok elkerülése érdekében; készítsen jogszabályt az alacsony szolgálati idővel rendelkezők járulékának visszafizetéséről. Mint mondta, a 2013. január 1. után megállapított nyugdíjak adókötelesek lesznek, ezért szükség van az ezzel kapcsolatos jogszabályok elkészítésére, ezzel egy időben e változásra fel kell készíteni az embereket.