A Hatvannégy Vármegye is indít önkormányzatiképviselő-jelöltet

MTI
2006.08.15. 01:35

Az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén újabb 14 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az október elsejei önkormányzati, illetve kisebbségi önkormányzati választásokra.

A testület lajstromba vette jelölőszervezetként az önkormányzati választásra a Nemzeti Fórum Egyesületet, a Magyar Nyugdíjasok Pártját, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat, a Kisebbségi Jogvédő Egyesületet, a Keceli Cigány Érdekvédelmi Egyesületet, valamint a Roma Polgári Tömörülést.

A kisebbségi önkormányzati képviselők választására az OVB döntése alapján nyilvántartásba került a ROM-SOM Romák Vagyunk Kulturális és Hagyományőrző Szervezet, a Magyarországi Bolgárok Egyesülete, a Német Kisebbségi Önkormányzatok Vas-Zala Megyei Szövetsége, a Pilisi Szlovákok Egyesülete és Regionális Kulturális Központja, a Roma Polgári Tömörülés, a Magyarországi Románok Országos Érdekképviseleti Egyesülete, a Magyarországi Horvátok Szövetsége, valamint a Magyarországi Szlovákok Szövetsége.

Az OVB döntéseivel negyvenre emelkedett az önkormányzati választásokra lajstromba vett jelölőszervezetek száma, a kisebbségi önkormányzati képviselői választásra pedig 49 szervezetet vettek eddig nyilvántartásba.

Az önkormányzati és a kisebbségi önkormányzati választásokra is szeptember 8-ig van lehetőség a jelölőszervezetek nyilvántartásba vételére.

Az OVB ülésén elutasította az I. kerületi jegyző egyik beadványát. Horváth Tivadar korábban a Fővárosi Választási Bizottságtól (FVB) azt kérte: miután a kerületi képviselő-testület nem választotta meg a helyi választási bizottság tagjait, ezt az FVB tegye meg. Az FVB akkor elutasította a kérést.

Az OVB hétfő esti ülésén helybenhagyta az FVB elutasító döntését, és rámutatott arra, hogy a jegyző ilyen kéréssel csak a határidő lejártát követően fordulhat az FVB-hez. E határidő augusztus 11-e, ám a jegyző beadványa ennél korábbi keltezésű volt.