A közszférából leépítetteket segítő szolgálat létesült

2006.08.16. 18:26

Budapesten és valamennyi megyében a munkaügyi központok külön szolgálatot létesítettek a közszférából elbocsátottak mielőbbi elhelyezkedése érdekében, tájékoztatta a Szociális és Munkaügyi Minisztérium közleményben az MTI-t szerdán.

A megyékben a területi közigazgatási szervek létszámleépítésének bejelentését követően hozták létre ezeket a szolgálatokat. A Fővárosi Munkaügyi Központ erre a célra létrehozott szolgáltató irodája főként a központi közigazgatásból leépített munkavállalók álláskeresését kívánja elősegíteni személyre szabott, az egyéni igényekhez alkalmazkodó formában. Az elbocsátott dolgozók a közlemény szerint leggyorsabban az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapja, illetve az ott található önéletrajzi adatbank segítségével szerezhetnek információt, új munkát.

A Foglalkoztatási Hivatal például együttműködési megállapodást írt alá a SPAR Magyarországgal arról, hogy a kereskedelmi cég is állásokat ajánl fel a közszférából elbocsátottaknak.

A munkaügyi intézményrendszer közreműködésével hamarosan 200-an, hosszabb távon évente 1500-an juthatnak munkához e kapcsolat révén. Az irodák a vállalkozóvá válást is segítik tanácsadással, képzéssel, ősztől kedvezményes hitelt kínálnak ehhez a kereskedelmi bankok. A Foglalkoztatási Hivatal több magán-munkaközvetítővel is együttműködési megállapodást kíván kötni, a közszférából elbocsátottak elhelyezkedését segítve.