Hat kárpátaljai lelkész kivált a református egyházból

MTI
2006.08.22. 18:10

Elszigetelt jelenségnek nevezte a Kárpátaljai Református Egyházból kivált hat lelkész ügyét, s nem tart egyházszakadástól Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.

A magyarországi református egyházfő kedden Debrecenben a Magyar Reformátusok V. Világtalálkozóján annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy Kárpátalján hat lelkész kivált a református egyházból. Az először a Kárpátalja című hetilap augusztus 4-i számában megjelent információ szerint a lelkészek nem írták alá azt a hűségnyilatkozatot, amely azt deklarálná, hogy hűek a hitvalláshoz és a jelenlegi egyházszervezethez.

Az egyházszervezet mellett kiálló hűségnyilatkozatnak ugyanis - mint azt Kopasz Gyula beregi esperes másfél hete a hetilapnak nyilatkozta - "szektás íze van". A lelkipásztorok kifogásolták többek között az egyháztagság kérdését: szerintük ugyanis meg kell különböztetni a teljes jogú egyháztagot - aki úrvacsorázhat és kereszteltetheti a gyerekét - a nem teljes jogú egyháztagoktól. Kifogásolták továbbá az egyházi hierarchiát és a püspöki hatalmat, amire - szerintük - nincs szükség.

Bölcskei Gusztáv ezzel összefüggésben az MTI-vel közölte: a hat lelkész nem fogadta el a fennálló egyházi törvényeket és egyházi rendet, de kiválásukat nem követték tömegek, a gyülekezetek nem mentek velük.