Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Emelkedett Toller éberségi szintje

2006.08.28. 17:37

Toller Lászlónak javult a tudatállapota és emelkedett az éberségi szintje, de a júniusban autóbalesetet szenvedett szocialista politikus még nem tért magához, közölte a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának igazgatója hétfőn az MTI-vel. "A pécsi polgármester állapotának stabilizálódása lehetővé teszi a rehabilitáció tervezését. Valószínűleg néhány héten belül rehabilitációs szakkórházba fog átkerülni" - jelezte közleményében Dóczi Tamás professzor.

A klinikaigazgató július 11-én arról tájékoztatott, hogy a képalkotó vizsgálatok alapján megszüntethető a politikus művi altatása, koponyájából pedig eltávolíthatók a koponyaűri nyomást mérő érzékelők. Jelezte ugyanakkor azt is, hogy a fokozatos ébresztés akár több hetet igénybe vehet, s előre jelezhető, hogy Toller Lászlónak azt követően is bizonyosan tartós intenzív terápiára lesz szüksége. Dóczi Tamás augusztus elsején közölte, hogy a polgármester már nem szorul gépi lélegeztetésre, azaz teljesen önállóan képes lélegezni. Állapota stabil, semmilyen szövődmény nem veszélyezteti intenzív osztályos rehabilitálását.

Toller László június 19-én, a 61-es úton Tamási és Dombóvár között szenvedett balesetet, gépkocsiját olyan autó szorította le az útról, amelyik egyszerre két teherautót előzött meg. A pécsi polgármestert szállító szolgálati kocsi sofőrje, Szőke János megpróbált kitérni, eközben leszorult az útpadkára, amely megdobta a járművet. A politikust és gépkocsivezetőjét, akik súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedtek, mentőhelikopter szállította Pécsre. Szőke János július 7-én belehalt sérüléseibe.