Joghézag a választási eljárási törvényben?

MTI
2006.08.31. 21:50

A fővárosi listás képviselők megválasztásával kapcsolatban joghézagot, jogértelmezési gondot érzékelt, s ezért állásfoglalást kért csütörtökön a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) az Országos Választási Bizottságtól (OVB).

A kérdés: milyen időponttól tekinthető valaki megválasztott képviselőnek. Más és más a jogkövetkezménye ugyanis annak, ha valaki a szavazás előtt, illetve a megválasztása után, de még az eredmény hivatalos megállapítása előtt, vagy az eredmény jogerőre emelkedése előtt mond le mandátumáról.

Kérdéses ugyanis, ha egy listás képviselő valamilyen okból kiesik, akkor a helyére ki jelölhet új személyt. Az 1997-ben született törvény nem szabályozza ezt a kérdést.

Lakos Imre, az SZDSZ budapesti elnöke az MTI-nek a párt fővárosi listájának elfogadásakor elmondta, hogy joghézagot, törvényi szabályozatlanságot érzékelnek abban az esetben, ha egy megválasztott képviselő még a mandátuma átvétele előtt lemond.

Az SZDSZ-nél a választmány hoz döntést az új képviselőről. Lakos Imre jelezte, hogy az SZDSZ fővárosi listáján második helyen szereplő Rajk László már előzetesen bejelentette, hogy megválasztása esetén nem kíván képviselőként tevékenykedni, viszont szívesen szerepel a listán.